A porcelán anyaga

A porcelán a kerámiák legnemesebb anyaga, mivel színe fehér, vékony rétege áttetsző, egyenletesen sima felületű, fényes, kagylós törésű. Magas hőmérsékleten 1380-1410 celsius fokon égetik tömörre. A porcelán fő alapanyaga a szürkésfehér színű kaolin, amihez földpátot és kvarcot tesznek.

A porcelán készítés folyamata

1. nyersanyag keverék készítése
2. formázás
3. szárítás
4. égetés
5. mázzal történő bevonás
6. díszítés

A porcelán formázása

Az alapanyagok keverékéből készített masszát korongozással vagy öntéssel formázzák. A korongozás a kerek termékek formázási módja. A formázás nem szabad kézzel történik, hanem gipszformák beiktatásával. Amikor a masszát belehelyezik a formába a termék belsejét készítik el (beformázás) pl. csészék, bögrék esetében. A tányérok, csészealjak készítésénél a masszát a gipszformára ráhelyezik (ráformázás). A nem kerek tárgyakat öntéssel készítik. Az öntéshez jóval hígabb masszát használnak. Így készülnek pl. vázák, kancsók.

Égetés és díszítés

A porcelánt égetés előtt ki kell szárítani, hogy elkerüljék a repedését és a deformálódását. A gyártás legfontosabb szakasza az égetés, mely alagút kemencékben történik. Itt a termék fokozatosan melegszik fel, majd kiég és elnyeri végleges formáját. A porcelánmasszához hasonló máz, több földpátot, meszet és esetleg dolomitot tartalmaz. Mivel a porcelán anyaga tömör, nem ereszti át a vizet. A máz csillogóan fényessé teszi a felületet.

A díszítést követően a dekorégető kemencében újra kiégetik a termékeket 700-850 celsius fokon. Az elkészült tárgyak gondosan dobozba csomagolva kerülnek a boltok polcaira és az én polcomra is.

Hollóházi porcelán bolt Debrecen

Ha szeretnél egy Hollóházi porcelán terméket magadnak vagy szeretteidnek ajándékba, látogass el Debrecenbe a Liszt Ferenc utca 4 szám alá.
Ha kérdésed van, vedd fel velem a kapcsolatot!

Figyelem!

Átutalásos fizetés esetén, kérjük először érdeklődjön a mennyiséggel kapcsolatban!

Megértésüket köszönjük!

Bezárás (X), ESC billentyű vagy kattintson az ablakon kívülre!