Hollóházáról

Hollóháza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sátoraljaújhelyi járásban található. A magyar-szlovák határtó 3,5 km-re elhelyezkedő község a porcelánjáról híres. Az 1270-es években a füzéri várhoz tartozott, neve a pálos rend címerállatához a hollóhoz fűződik. A középkorban Felsőkomlósnak nevezték. 1777 óta – kisebb kihagyásokkal – folyamatosan folytattak ipari termelést a településen. Hollóházán először üveghuta működött. Az üveget őrölt kavicsból, mészből és hamuzsírból állították elő speciális olvasztókemencékben. Későbbiekben az üveghuta már nem tudta felvenni a versenyt a nagyüzemekkel, ezért 1831-ben gróf Károlyi István kőedénygyárat létesített Hollóházán.

A XIX. században

A XIX. században alapított több mint 20 kőedénygyárból már csak kettő található meg hazánk területén. A Stingl Vince által 1826-ban alapított Herendi, és a gróf Károlyi István által 1831-ben alapított Hollóházi gyár. A hollóházi kőedények a radványi kaolintól (kőedénygyártás alapanyaga) a legfehérebbek voltak az országban. A XIX. század hetvenes, nyolcvanas éveiben a hollóházi kulacsok, vízhordó kannák, komatálak, tányérok kedveltek voltak a parasztság és a kispolgárok körében. A kézzel készült edényeket élénk színekkel díszítették. A gyár legjelentősebb korszaka Istványi Ferenc vezetése alatt volt. 1860-1902 között a belföld mellett Bulgáriába, Németországba és Szerbiába szállították a termékeket. Halála után fia vette át a gyár vezetését, akinek szakmai hozzáértése elmaradt az apjáétól. Az első világháború után rengeteg tulajdonos váltás volt a cégnél. 1939-ben Szakmáry Károly vette át a gyár vezetését, aki sikeresen működtette. 40 köbméteres körkemencét és 3 dekorégető villamos kemencét is beszerzett.

A második világháború után

A második világháború után, 1948-ban államosították a nagy károkat szenvedett gyárat. Az üzem súlyos értékesítési gondokkal küzdött, mivel a lakosság a kevés pénzét nem kőedényre költötte. 1950-1953 között csak szigetelőt gyártottak Hollóházán. A falvak villamosításának befejezésével csökkent az elektroporcelán iránti kereslet. 1956-ban már finomkerámia termékeket gyártottak. 1958-tól porcelánkorongos és porcelánfestő szakmunkás képzést indítottak. 1967-1972 között az elavult épületet felújították és új gyártási technológiát vezettek be. Korongozó üzemet, kemence csarnokot, üzemi konyhát, orvosi rendelőt, szolgálati lakásokat, irodaházat építettek. A nyolcvanas évektől kezdve a porcelán edényekre nagyobb kereslet jelentkezett a díszművekkel és a figurákkal szemben. Ebben nagy szerepe volt az 1983-ban megjelent Pannónia termékcsaládnak, ami a mai napig a legkeresettebb hollóházi termék. A Hollóházi porcelánt napjainkban a világ minden táján ismerik. 1992 óta védjegye a babérkoszorúval körbevett koronás holló.

Hollóházi porcelán bolt Debrecenben

Gyere és látogass el üzletembe a Debrecen Liszt Ferenc utca 4 alá és nézz körül kínálatomban! Ha kérdésed lenne, azt felteheted a kapcsolat menüpontot használva!

Figyelem!

Átutalásos fizetés esetén, kérjük először érdeklődjön a mennyiséggel kapcsolatban!

Megértésüket köszönjük!

Bezárás (X), ESC billentyű vagy kattintson az ablakon kívülre!